Τι είναι τα RSS FEED και πως διαβάζονται.

0
Τι ακριβώς είναι το RSS;
(Really Simple Syndication - Πολύ Απλή Διανομή)

   Τα site στο internet είναι δισεκατομμύρια και τα άρθρα που ποστάρονται καθημερινά είναι κυριολεκτικά άπειρα, οπότε είναι φύση αδύνατο για τον οποιονδήποτε να μπορεί να παρακολουθεί διαρκώς ότι νεότερο συμβαίνει στον κόσμο ή στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει. Εδώ έρχεται να δώσει τη λύση το RSS.

   Το RSS είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να παραμένουμε ενήμεροι με τα τελευταία άρθρα των αγαπημένων μας ιστοσελίδων, χωρίς να χρειάζεται να τις επισκεπτόμαστε όλες κάθε φορά.

   Μας επιτρέπει δηλαδή, να βλέπουμε πότε ανανεώθηκε το περιεχόμενο των δικτυακών τόπων που μας ενδιαφέρουν και να λαμβάνουμε κατευθείαν στον υπολογιστή μας τους τίτλους των τελευταίων ειδήσεων και των άρθρων που επιθυμούμε (ή ακόμα και εικόνων ή βίντεο) αμέσως μόλις αυτά γίνουν διαθέσιμα χωρίς να είναι απαραίτητο να επισκεπτόμαστε καθημερινά τους αντίστοιχους δικτυακούς τόπους.

Πώς μπορώ να κάνω χρήση του RSS;

   Σχεδόν όλα τα site προσφέρουν αυτή την δυνατότητα στους αναγνώστες τους και θα την βρείτε με το σύμβολο . Πως λοιπών θα κάνουμε χρήση αυτής της υπηρεσίας;

   Καταρχήν θα πρέπει να επιλέξουμε ένα πρόγραμμα ή μια online εφαρμογή ανάγνωσης ειδήσεων ή αλλιώς RSS reader. (παρακάτω σας παραθέτω μερικές από τις καλύτερες). Σε όλες αυτές τις εφαρμογές η διαδικασία είναι περίπου η ίδια.

Από το συμβολάκι που βρήκατε στο site που σας ενδιαφέρει, κάντε δεξί κλικ επάνω του.
από το αναδυόμενο μενού που θα εμφανιστεί, επιλέξτε "Αντιγραφή διεύθυνσης συνδέσμου" (Copy URL).
πηγαίνετε στην εφαρμογή ανάγνωσης που έχετε επιλέξει και επικολλείστε τη συντόμευση στο πεδίο της διεύθυνσης που έχει η εφαρμογή.

Αυτό ήταν. Το site έχει καταχωρηθεί και αμέσως θα εμφανιστούν τα νεότερα άρθρα που έχει δημοσιεύσει, με τη μορφή τίτλος-εικόνα-μικρή περιγραφή. Έτσι με μία γρήγορη ματιά θα ξεδιαλέξετε αν κάποιο άρθρο σας ενδιαφέρει και με click επάνω στον τίτλο του θα μεταβείτε σε πλήρη προβολή.

Οργανώστε και κατηγοριοποιείστε τα site σας μέσα σε φακέλους και θα δείτε ότι η ενημέρωση σας από το internet, θα είναι πλέων πολύ πιο εύκολη.

Πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων (RSS reader)
Online RSS Reader Freeware
(Δωρεάν προγράμματα)
Shareware
(Δοκιμαστική &
επί πληρωμή έκδοση)
Google Reader
NewsGator
Bloglines
FeedBucket
FeedLounge
Active Web Reader Windows
The Big Feed Windows
FeedExplorer Windows
FeedReader Windows
FeedDemon Windows
BottomFeeder Wind | Mac | Linux
RSSOwl Wind | Mac | Linux
NewsReader Mac
Reeder Mac
NetNewsWire Mac
Newsfire Mac
Liferea Linux

NetNewsWire Wind | Mac
Radio UserLand Wind | Mac
FeedDemon Windows
Briz RSS reader Windows
NovoBot Windows
Newz Crawler Windows
Awasu Windows
NewsFan Mac


Το πρότυπο RSS υπάρχει από το 1999, ωστόσο παλαιότερες, όχι τόσο επιτυχημένες τεχνολογίες παρόμοιου σκοπού (οι οποίες βέβαια δεν αξιοποιούσαν την καθιερωμένη σήμερα γλώσσα XML, καθώς αυτή δεν είχε εμφανιστεί πριν το 1998) κυκλοφορούσαν από τα μέσα της δεκαετία του 1990. Περί το 2005, το RSS άρχισε να υποστηρίζεται ευρέως από τους δημοφιλέστερους πλοηγούς Web και γρήγορα καθιερώθηκε, ιδιαιτέρως λόγω της εξάπλωσης κατά την ίδια περίοδο των προσωπικών ιστολογίων (blog) με τακτική ανανέωση περιεχομένου. Οι ομάδες κατασκευής των εν λόγω πλοηγών είναι που επέλεξαν τότε ένα λογότυπο για την τεχνολογία RSS (το σημερινό ). Πολύ γρήγορα έκανε την εμφάνισή του και το ανταγωνιστικό ως προς το RSS, αλλά επίσης στηριγμένο στην XML, πρότυπο Atom.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top